Vanília fagylalt
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1 mokkáskanál Stevia
- 3,6 dl gabonatej
- 1 csipet só
- 6 dl biotejszín
- 1 rúd vanilia
Elkészítés:
Egy lábasban folyamatos kevergetés közben forraljuk fel a tejet! Lassan adagoljuk hozzá a stevia port és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik a tejben! Vegyük le a a lábast a tűzről és adjuk hozzá a sót, a tejszínt és a vaníliát (a vanília rudat kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk és ezt adjuk hozzá)! Keverjük össze, takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe! Miután lehűlt, tegyük a fagyasztóba!
Banános muffin
1. lépés: egy tálban összekeverjük a következő hozzávalókat:
- 3/4 pohár tönköly liszt (kb.100g)
- 3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt
- 2 kk. szódabikarbóna
- csipet tengeri só
- 3 evőkanál őrölt lenmag (kb. 25g)
- 1/2 kk. stevia
2. lépés egy másik tálba összekeverjük a maradék hozzávalót:
- 2 érett banán, jól összetörve villával
- 2 biotojás
- 2 evőkanál árpamaláta (bioboltokban kapható), vagy 1 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 1/2 pohár (125 ml) rizstej vagy mandulatej
Végül az 1. tálba hozzákeverjük a 2. tál tartalmát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A muffinsütő formát/tepsit kiolajozzuk, vagy direkt erre a célra kapható papírral kibéleljük (ha nincs spéci tepsi, a papírok is jók egy normál tepsibe beállítva), majd 3/4 részig megtöltjük a tésztával. Kb. 15-20 percig kell sütni. Egy hústűt beleszúrva ellenőrizni lehet az állagát, ha tisztán húzza ki a sütiből a hústűt, akkor átsült.
Zabpelyhes-almás muffin
Hozzávalók:
- 1 bögre(kb. 2,4 dl) teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 bögre zabpehely
- 3 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál stevia kivonat
- 1 tojás
- 3/4 bögre gabonatej
- 1/4 bögre olvasztott vaj vagy kókuszzsír
- 1 közepes meghámozott és feldarabolt alma
- 3/4 bögre mazsola
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. A búzalisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a stevioside port. keverjük össze egy tálban. Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a vajat(kókuszzsírt), az almát és a mazsolát. A száraz összetevőket fokozatosan keverjük össze a folyékony összetevőkkel. Amikor a massza összeállt, kanalazzuk a tésztát kivajazott muffin formákba. Süssük 15-20 percig.
Tiramisu Steviával
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 csapott kávés kanál stevia por
- 250g mascarpone
- 1 kupaknyi rum
- babapiskóta
- 1 adag kávé
- kakaópor
Elkészítés:
A tojássárgájához adjuk hozzá a Steviát, majd keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a mascarponét és a rumot, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan keverjük bele. Ezután egy sor babapiskótát öntsünk le kávéval, majd a masszával és így tovább rétegenként. A tetejét kakaóporral szórjuk meg, egy napig tároljuk hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Mandulás tejespite (lakózmentes tejjel)
Hozzávalók:
- 200g darált mandula
- 3 tojás
- 5 ek cukornak megfelelő Stevia kivonat (2.5 tk BioStevia Light vagy 2.5 csipet CrysaNova)
- 1 csipet só
- ½ liter laktózmentes tej
- Fél (bio) citrom reszelt héja
Elkészzítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A fenti összetevőket csomómentesre keverjük, majd egy kivajazott tepsibe öntjük. 200 fokon kb. 20-22 perc alatt megsütjük. A pite közepe „feljöhet” a sütés során, ám ha megsült, és kikapcsoljuk a hőt, akkor vissza fog ereszkedni.