Cukorbetegség - Kókuszolaj az egészséges táplálkozásért

bió kókuszzsír

A magyar cukorbetegek szövetségének ajánlásával!  www.macosz.hu/

Diabétesz kutatási eredmények

A modern társadalmat sújtó sok probléma, betegség közül az egyik a cukorbetegség… A múlt század eleji felbukkanása óta az egyik legégetőbb egészségügyi kérdéssé nőtte ki magát. Ma a fejlett nyugati társadalmak hatodik legnagyobb gyilkosa. A cukorbetegség azonban nem csak halálhoz vezethet, de veseelégtelenséget, szívbetegséget, magas vérnyomást, stroke-ot, szürke hályogot, idegrendszeri megbetegedéseket, halláskárosodást és vakságot is okozhat. A legújabb kutatások alapján a lakosság 45 százaléka a cukorbetegségben szenved.
 

Mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz valóban a cukorról szól – a szervezetünkben lévő cukrot vércukornak nevezzük. Testünk minden egyes sejtjének szüksége van saját állandó vércukor-forrására, hogy fűtőanyagot biztosítson az anyagcsere-folyamatokhoz, melyet növekedési és sejtjavítási folyamatok táplálására használja fel. Amikor táplálkozunk, emésztőrendszerünk a táplálék nagy részét glükózzá alakítja át, amely a véráramba kerül. Az inzulin nevű hormon - melyet a hasnyálmirigy választ ki – juttatja be a glükózt a véráramból a sejtekbe. Amennyiben a sejtek nem tudnak elegendő glükózhoz jutni, úgy ’’éhen halnak’’. Amikor ez az esemény bekövetkezik, a szövetek és a szervek degenerálódni kezdenek. Ez az a folyamat, ami a cukorbetegség során bekövetkezik. 
 

Diabétesz típusai

A diabétesznek két fő formája van: I-es, és II-es típusú. Az I-es típusú, melyet más néven inzulin-függő, vagy ifjúkori diabétesznek is neveznek, általában gyermekkorban kezdődik, és a hasnyálmirigy alulműködésének – vagyis az elégtelen inzulin termelődésének – következménye. A II-es típusú melyet más néven nem inzulin-függő, vagy felnőttkori diabétesznek is neveznek. Utóbbi esetében a hasnyálmirigy gyakran elegendő mennyiségű inzulint termel, de a sejtek nem tudják azt befogadni és felhasználni. Az inzulin a sejtekhez tapadva segíti a glükózt, hogy bejuthasson. A vércukor szintje mindkét típusú cukorbetegség esetében megemelkedik, míg a sejtek hátrányos helyzetbe kerülnek. Az I-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni. Kezelése többek között inzulininjekciókkal történik, naponta egy, vagy több alkalommal, amelyet szigorú, alacsony cukortartalmú diéta egészít ki. A cukorbetegek 90 százaléka azonban a II-es típusú diabéteszben szenved, és 85 százaléka elhízott. A diéta kulcsszerepet játszik a betegség elleni küzdelemben, és annak kontrollálásában. Az elfogyasztott élelmiszerekkel elősegíthetjük a diabétesz kialakulását, de akár meg is előzhetjük azt.

A Csendes óceán térségében szinte ismeretlen a cukorbetegség. De amikor abbahagyják az ősökre jellemző táplálkozást, és áttérnek a nyugati típusú táplálkozásra, mindenféle betegség felbukkan. Egyik ezek közül a cukorbetegség. Ennek egy példája az, ami a Csendes-óceáni Nauru szigetén történt. Évszázadokon át a lakosság elsősorban banánon, jamgyökéren és kókuszon élt, és nem ismerték a diabétesznek még a fogalmát sem. A szigeten felfedezett foszfátréteg gazdagságot hozott a szigetnek, és az életforma megváltozott. A szigetlakók lecserélték az évszázadokig fogyasztott kókuszt és jamszgyökeret finomított lisztből, cukorból és iparilag előállított növényolajból készített ételekre. Hamarosan felbukkant a cukorbetegség. A WHO szerint mára a lakosságuk fele diabéteszes. 
 

Zsírszegény étrend a cukorbetegeknek?

Az orvosok mind ezidáig úgy tudnak segíteni a betegeknek, hogy zsírszegény, de szénhidrát dús étrendet írnak elő nekik. Az egyszerű szénhidrátokat, mint a finomított liszt vagy cukor, kerülni kell. Ennek oka, hogy az egyszerű szénhidrátok túlzott megterhelésnek teszik ki a hasnyálmirigyet, és ezzel gyorsan veszélyes mennyiségre emelkedhet a vércukor szintje. A bevitt zsírok mennyiségének csökkentése csakúgy, mint a cukroké, egy célt szolgál: a súlycsökkenést. Mivel a túlsúly a cukorbetegség kialakulásának fő oka, annak elvesztése nagyon fontos.
A zsírszegény diéta másik igen fontos oka a szívbetegségek kockázatának csökkentése, melyek gyakori szövődményei a cukorbetegségnek. Azonban a legjobb oka a zsírbevitel minimálisra csökkentésének az, hogy bizonyos zsírok, főleg az oxidált zsírok nemcsak táplálják a diabéteszt, hanem kialakulását is nagyban elősegítik. A kutatók felfedezték, hogy a finomított növényolajak fogyasztása cukorbetegséghez vezet. A zsírbevitel egyszerű szigorítása a kísérleti állatoknál azt eredményezte, hogy a II-es típusú diabétesz visszafordult. Számos tanulmány is megerősíti, hogy a zsírszegény diéta igen hatékony a cukorbetegség kontrollálásában.
 

Ha kettes típusú cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére

A jelenleg legelterjedtebb javaslat az, hogy mindenféle zsír bevitelét radikálisan csökkenteni kell. Az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például az olívaolaj ellentétes hatást vált ki a diabéteszre, viszont csak módjával történő fogyasztása engedélyezett, mivel, mint minden zsírnak, magas a kalóriatartalma. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a legnagyobb bűnös a többszörösen telítetlen olaj például amivel sütünk, mivel sütésnél oxidálódik. Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a többszörösen telítetlen zsírok elvegyülnek a sejtstruktúrában, a sejtek azon képessége, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, csökken, így kevesebb glükózt képesen felvenni. Ezután az inzulin már nem lesz képes “kinyitni az ajtót”. Mivel a telítetlen zsírok (Omega3 .6 ,9) értékes anyagai, amik nagyon fontosak a sejtépítésben 50 C-fok felett oxidálódik, ezért egészségtelen a növényi olajokkal sütni. Az ilyen zsíroktól mentes, vagy belőlük csak keveset tartalmazó diéta segít enyhíteni a tüneteket. Ugyanakkor, mivel minden zsír segíti a súlygyarapodást, fontos étkezésnél odafigyelni, amennyire csak lehetséges.
 

Tanulság

Létezik egy zsír, amelyet minden cukorbeteg félelem nélkül fogyaszthat. Ez pedig nem más, mint a kókuszzsír, amely nem csak, hogy nem járul hozzá a diabéteszhez, de segít szabályozni a vércukrot, miáltal csökkenti a betegség hatásait. 
A kókuszolaj kevesebb terhet ró a hasnyálmirigyre, ezáltal csökken annak terhelése az étkezések alatt, amikor is a legjobban termeli az inzulint, így hatékonyabban tud működni. A kókuszolaj abban is segít, hogy energiát szolgáltasson a sejteknek, mert inzulin nélkül is könnyedén felszívódik. Kimutatták, hogy fokozza az inzulintermelést. 
A diabétesz egyik következménye az energiaszegénység. Ez annak köszönhető, hogy a sejtek nem tudnak megfelelő mennyiségű glükózt felvenni. A sejtaktivitást tápláló glükóz nélkül az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, és az egész szervezet fáradttá válik. A cukorbetegeknek javasolt egyik terápiás módszer a testmozgás. A sportolás egyik előnye, hogy hatására gyorsul az anyagcsere. A gyorsabb anyagcsere pedig serkenti az inzulintermelést és a glükóz felszívódását a sejtekben. A kókuszolaj gyorsítja az anyagcserét, miáltal a szervezet több kalóriát éget el, és súlyt veszít. Igen, valóban fogyhat azáltal, hogy kókuszolajat iktat az étrendjébe. A kókuszolaj alkotóelemei közvetlenül a májba kerülnek, ahol energiává alakulnak át, és nem kerülnek a szövetekbe, hogy zsírként rakódjanak le.
Ha Ön cukorbeteg, vagy annak peremén egyensúlyoz, a legtöbb zsír fogyasztását mellőznie kell. A kókuszolaj azonban más. Mivel segít stabilizálni a várcukor szintjét, és elősegíti a túlsúly leadását, az egyetlen olyan olaj, amelyet egy cukorbeteg is fogyaszthat.
 

Élvezze az egészséges zsírok csodálatos hatásait

Kérem ne felejtse, Őnön múlik, hogy ebben a rohanó világban milyen lendülettel szeretné teljesíteni a mindennapok nehézségeit, és mit kíván ennek érdekében változtatni az életében. Esetleg feladja, és kevésbé pörgős életet választ? Nem hiszem, ha ön eljutott oda, hogy megnézze a weboldalam, már meg is tette az első lépést az egészsége javításának érdekében.

OCSO Stevia csepp 50 ml

OCSO Stevia csepp 50 ml

Ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Ár: 1595 Ft
Megnézem

OCSO Stevia por 20 g

OCSO Stevia por 20 g

Ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

Ár: 1895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!