Mi a különbség a cukorpótlók és az édesítőszerek között?

bió kókuszzsír

Cukorpótlók

A cukorpótlók kalóriatartalma nagyjából azonos a hagyományos cukoréval, édesítőerejük azonban alacsonyabb, így azonos íz-intenzitás eléréséhez nagyobb mennyiségben kell őket alkalmazni. A cukorpótlók az édesítőszerekhez viszonyítva jóval nagyobb tömeggel rendelkeznek.

A cukorpótlók kategóriájába tartoznak többek között a szorbit, a xilit (nyírfacukor), a mannit, az izomalt, a laktit és a maltit

Édesítőszerek

Az édesítőszerek olyan mesterséges anyagok, melyek alacsony energiatartalommal rendelkeznek, ezáltal nem emelik meg a vércukorszintet - így cukorbetegek, valamint diétázók is fogyaszthatják. Intenzív édesítőerejüknek köszönhetően a hagyományos cukorhoz képest jelentősen kevesebb mennyiségben kell őket alkalmazni. 

Az édesítőszerek csoportjába tartoznak többek között az eritrit, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám, továbbá a blogoldalunkon bemutatott stevia is egy édesítőszer.

Stevia = édesítőszer

Összegezzük még egyszer a legfontosabb tudnivalókat a steviáról! A stevia alacsony kalóriatartalommal és 0 glikémiás index-szel rendelkező édesítőszer. Fogyasztásával elősegíthetjük az egészséges vércukorszint és a vérnyomás megőrzését, a stevia alkalmazásával továbbá hozzájárulhatunk az egészséges testsúly fenntartásához is. Elősegítheti a szájban történő baktériumképződés csökkentését, a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzését. Vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Nyírfacukor (xilit)

Ismerkedjünk meg a nyírfacukorral is! A nyírfacukor a cukorpótlók közé tartozik, édesítő hatása a cukoréval azonos, glikémiás indexe azonban alacsonyabb a cukoréhoz viszonyítva. Édes ízét hő hatására sem veszíti el, így sütéshez és főzéshez is felhasználhatjuk. Nem nyújt táplálékot a szájban élősködő baktériumok számára, ezért segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Csökkentheti az étvágyat és késleltetheti az éhségérzet kialakulását.

Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést, puffadást okozhat. 

Stevia termékek vásárlása

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem

Éden Prémium Steviacsepp 50 ml

Éden Prémium Stevia csepp 50 ml

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál).

Ár: 1985 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!