A cukorpótlók kalóriatartalma nagyjából azonos a hagyományos cukoréval, édesítőerejük azonban alacsonyabb, így azonos íz-intenzitás eléréséhez nagyobb mennyiségben kell őket alkalmazni. A cukorpótlók az édesítőszerekhez viszonyítva jóval nagyobb tömeggel rendelkeznek.
A cukorpótlók kategóriájába tartoznak többek között a szorbit, a xilit (nyírfacukor), a mannit, az izomalt, a laktit és a maltit
Az édesítőszerek olyan mesterséges anyagok, melyek alacsony energiatartalommal rendelkeznek, ezáltal nem emelik meg a vércukorszintet - így cukorbetegek, valamint diétázók is fogyaszthatják. Intenzív édesítőerejüknek köszönhetően a hagyományos cukorhoz képest jelentősen kevesebb mennyiségben kell őket alkalmazni.
Az édesítőszerek csoportjába tartoznak többek között az eritrit, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám, továbbá a blogoldalunkon bemutatott stevia is egy édesítőszer.
Összegezzük még egyszer a legfontosabb tudnivalókat a steviáról! A stevia alacsony kalóriatartalommal és 0 glikémiás index-szel rendelkező édesítőszer. Fogyasztásával elősegíthetjük az egészséges vércukorszint és a vérnyomás megőrzését, a stevia alkalmazásával továbbá hozzájárulhatunk az egészséges testsúly fenntartásához is. Elősegítheti a szájban történő baktériumképződés csökkentését, a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzését. Vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Ismerkedjünk meg a nyírfacukorral is! A nyírfacukor a cukorpótlók közé tartozik, édesítő hatása a cukoréval azonos, glikémiás indexe azonban alacsonyabb a cukoréhoz viszonyítva. Édes ízét hő hatására sem veszíti el, így sütéshez és főzéshez is felhasználhatjuk. Nem nyújt táplálékot a szájban élősködő baktériumok számára, ezért segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Csökkentheti az étvágyat és késleltetheti az éhségérzet kialakulását.
Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést, puffadást okozhat.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.