Cukorbetegség - Kókuszolaj az egészséges táplálkozásért

bió kókuszzsír

A magyar cukorbetegek szövetségének ajánlásával!  www.macosz.hu/

Diabétesz kutatási eredmények

A modern társadalmat sújtó sok probléma, betegség közül az egyik a cukorbetegség… A múlt század eleji felbukkanása óta az egyik legégetőbb egészségügyi kérdéssé nőtte ki magát. Ma a fejlett nyugati társadalmak hatodik legnagyobb gyilkosa. A cukorbetegség azonban nem csak halálhoz vezethet, de veseelégtelenséget, szívbetegséget, magas vérnyomást, stroke-ot, szürke hályogot, idegrendszeri megbetegedéseket, halláskárosodást és vakságot is okozhat. A legújabb kutatások alapján a lakosság 45 százaléka a cukorbetegségben szenved.
 

Mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz valóban a cukorról szól – a szervezetünkben lévő cukrot vércukornak nevezzük. Testünk minden egyes sejtjének szüksége van saját állandó vércukor-forrására, hogy fűtőanyagot biztosítson az anyagcsere-folyamatokhoz, melyet növekedési és sejtjavítási folyamatok táplálására használja fel. Amikor táplálkozunk, emésztőrendszerünk a táplálék nagy részét glükózzá alakítja át, amely a véráramba kerül. Az inzulin nevű hormon - melyet a hasnyálmirigy választ ki – juttatja be a glükózt a véráramból a sejtekbe. Amennyiben a sejtek nem tudnak elegendő glükózhoz jutni, úgy ’’éhen halnak’’. Amikor ez az esemény bekövetkezik, a szövetek és a szervek degenerálódni kezdenek. Ez az a folyamat, ami a cukorbetegség során bekövetkezik. 
 

Diabétesz típusai

A diabétesznek két fő formája van: I-es, és II-es típusú. Az I-es típusú, melyet más néven inzulin-függő, vagy ifjúkori diabétesznek is neveznek, általában gyermekkorban kezdődik, és a hasnyálmirigy alulműködésének – vagyis az elégtelen inzulin termelődésének – következménye. A II-es típusú melyet más néven nem inzulin-függő, vagy felnőttkori diabétesznek is neveznek. Utóbbi esetében a hasnyálmirigy gyakran elegendő mennyiségű inzulint termel, de a sejtek nem tudják azt befogadni és felhasználni. Az inzulin a sejtekhez tapadva segíti a glükózt, hogy bejuthasson. A vércukor szintje mindkét típusú cukorbetegség esetében megemelkedik, míg a sejtek hátrányos helyzetbe kerülnek. Az I-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni. Kezelése többek között inzulininjekciókkal történik, naponta egy, vagy több alkalommal, amelyet szigorú, alacsony cukortartalmú diéta egészít ki. A cukorbetegek 90 százaléka azonban a II-es típusú diabéteszben szenved, és 85 százaléka elhízott. A diéta kulcsszerepet játszik a betegség elleni küzdelemben, és annak kontrollálásában. Az elfogyasztott élelmiszerekkel elősegíthetjük a diabétesz kialakulását, de akár meg is előzhetjük azt.

A Csendes óceán térségében szinte ismeretlen a cukorbetegség. De amikor abbahagyják az ősökre jellemző táplálkozást, és áttérnek a nyugati típusú táplálkozásra, mindenféle betegség felbukkan. Egyik ezek közül a cukorbetegség. Ennek egy példája az, ami a Csendes-óceáni Nauru szigetén történt. Évszázadokon át a lakosság elsősorban banánon, jamgyökéren és kókuszon élt, és nem ismerték a diabétesznek még a fogalmát sem. A szigeten felfedezett foszfátréteg gazdagságot hozott a szigetnek, és az életforma megváltozott. A szigetlakók lecserélték az évszázadokig fogyasztott kókuszt és jamszgyökeret finomított lisztből, cukorból és iparilag előállított növényolajból készített ételekre. Hamarosan felbukkant a cukorbetegség. A WHO szerint mára a lakosságuk fele diabéteszes. 
 

Zsírszegény étrend a cukorbetegeknek?

Az orvosok mind ezidáig úgy tudnak segíteni a betegeknek, hogy zsírszegény, de szénhidrát dús étrendet írnak elő nekik. Az egyszerű szénhidrátokat, mint a finomított liszt vagy cukor, kerülni kell. Ennek oka, hogy az egyszerű szénhidrátok túlzott megterhelésnek teszik ki a hasnyálmirigyet, és ezzel gyorsan veszélyes mennyiségre emelkedhet a vércukor szintje. A bevitt zsírok mennyiségének csökkentése csakúgy, mint a cukroké, egy célt szolgál: a súlycsökkenést. Mivel a túlsúly a cukorbetegség kialakulásának fő oka, annak elvesztése nagyon fontos.
A zsírszegény diéta másik igen fontos oka a szívbetegségek kockázatának csökkentése, melyek gyakori szövődményei a cukorbetegségnek. Azonban a legjobb oka a zsírbevitel minimálisra csökkentésének az, hogy bizonyos zsírok, főleg az oxidált zsírok nemcsak táplálják a diabéteszt, hanem kialakulását is nagyban elősegítik. A kutatók felfedezték, hogy a finomított növényolajak fogyasztása cukorbetegséghez vezet. A zsírbevitel egyszerű szigorítása a kísérleti állatoknál azt eredményezte, hogy a II-es típusú diabétesz visszafordult. Számos tanulmány is megerősíti, hogy a zsírszegény diéta igen hatékony a cukorbetegség kontrollálásában.
 

Ha kettes típusú cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére

A jelenleg legelterjedtebb javaslat az, hogy mindenféle zsír bevitelét radikálisan csökkenteni kell. Az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például az olívaolaj ellentétes hatást vált ki a diabéteszre, viszont csak módjával történő fogyasztása engedélyezett, mivel, mint minden zsírnak, magas a kalóriatartalma. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a legnagyobb bűnös a többszörösen telítetlen olaj például amivel sütünk, mivel sütésnél oxidálódik. Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a többszörösen telítetlen zsírok elvegyülnek a sejtstruktúrában, a sejtek azon képessége, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, csökken, így kevesebb glükózt képesen felvenni. Ezután az inzulin már nem lesz képes “kinyitni az ajtót”. Mivel a telítetlen zsírok (Omega3 .6 ,9) értékes anyagai, amik nagyon fontosak a sejtépítésben 50 C-fok felett oxidálódik, ezért egészségtelen a növényi olajokkal sütni. Az ilyen zsíroktól mentes, vagy belőlük csak keveset tartalmazó diéta segít enyhíteni a tüneteket. Ugyanakkor, mivel minden zsír segíti a súlygyarapodást, fontos étkezésnél odafigyelni, amennyire csak lehetséges.
 

Tanulság

Létezik egy zsír, amelyet minden cukorbeteg félelem nélkül fogyaszthat. Ez pedig nem más, mint a kókuszzsír, amely nem csak, hogy nem járul hozzá a diabéteszhez, de segít szabályozni a vércukrot, miáltal csökkenti a betegség hatásait. 
A kókuszolaj kevesebb terhet ró a hasnyálmirigyre, ezáltal csökken annak terhelése az étkezések alatt, amikor is a legjobban termeli az inzulint, így hatékonyabban tud működni. A kókuszolaj abban is segít, hogy energiát szolgáltasson a sejteknek, mert inzulin nélkül is könnyedén felszívódik. Kimutatták, hogy fokozza az inzulintermelést. 
A diabétesz egyik következménye az energiaszegénység. Ez annak köszönhető, hogy a sejtek nem tudnak megfelelő mennyiségű glükózt felvenni. A sejtaktivitást tápláló glükóz nélkül az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, és az egész szervezet fáradttá válik. A cukorbetegeknek javasolt egyik terápiás módszer a testmozgás. A sportolás egyik előnye, hogy hatására gyorsul az anyagcsere. A gyorsabb anyagcsere pedig serkenti az inzulintermelést és a glükóz felszívódását a sejtekben. A kókuszolaj gyorsítja az anyagcserét, miáltal a szervezet több kalóriát éget el, és súlyt veszít. Igen, valóban fogyhat azáltal, hogy kókuszolajat iktat az étrendjébe. A kókuszolaj alkotóelemei közvetlenül a májba kerülnek, ahol energiává alakulnak át, és nem kerülnek a szövetekbe, hogy zsírként rakódjanak le.
Ha Ön cukorbeteg, vagy annak peremén egyensúlyoz, a legtöbb zsír fogyasztását mellőznie kell. A kókuszolaj azonban más. Mivel segít stabilizálni a várcukor szintjét, és elősegíti a túlsúly leadását, az egyetlen olyan olaj, amelyet egy cukorbeteg is fogyaszthat.
 

Élvezze az egészséges zsírok csodálatos hatásait

Kérem ne felejtse, Őnön múlik, hogy ebben a rohanó világban milyen lendülettel szeretné teljesíteni a mindennapok nehézségeit, és mit kíván ennek érdekében változtatni az életében. Esetleg feladja, és kevésbé pörgős életet választ? Nem hiszem, ha ön eljutott oda, hogy megnézze a weboldalam, már meg is tette az első lépést az egészsége javításának érdekében.

Stevia termékek vásárlása

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem

Éden Prémium Steviacsepp 50 ml

Éden Prémium Stevia csepp 50 ml

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál).

Ár: 1985 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!